Budapest, Unkari

Budapest, Unkari
Toivottavasti siellä ei tuu puvussa kamalan kuuma.
— Minä

Iso osa reissuista sijoittuu loppuvuoteen, joten varsinaiset kesälomakukkumiset jää aika vähälle. Onneksi oli aikaa lähteä kaverin häihin unkariin ja samalla nähdä pikkasen Budapestiä, josta on tähän asti kuullut paljon. Kuuden päivän reissu, päälle +30 astetta lämpöä ja puku päälle, mikä voi mennä pieleen?

Lento oli perillä myöhään, mutta hotelli taas niin keskustasta ettei ruuan löytäminen ollut ongelma.

Lento oli perillä myöhään, mutta hotelli taas niin keskustasta ettei ruuan löytäminen ollut ongelma.

Kaupunkiloman haasteita

Niin siis lämpöähän mä en kestä juuri mitään. Jos puhutaan jostain keski-euroopan kesälämmöistä niin vaatii vähintään joku 1-2 viikkoa, että meininki alkaa sujumaan, muussa tapauksessa kunnon lämmöissä ilman tuulenvirettä ei oikein jalka jaksa nykiä eteenpäin. Olikin aika jännä nähdä mitä luvatut lämmöt vanhassa kaupungissa tai unkarin maaseudulla saa aikaan...

Jos tätä valittamista ei ole vielä tarpeeksi niin mullahan on nykyään vähän hankala alustava suhtautuminen länsimaisiin kaupunkilomakohteisiin. Jotenkin globalisaation myötä (ja duunimatkustelusta pykälän kyllästyneenä) kestää kauemmin päästä sisään kaupungin omaan juttuun kun muutaman päivän näkee aina ympärillään niitä samoja kauppoja ja kaikki tuntuu luvattoman helpolta.

Kyllähän se niin on, että kaupunkilomien suhteen ne jännittävämmät reissut vaatii pidempiä lentoja ja paikkoja, joihin globalisaatio ei ole vielä kaikkia kauppoja kuljettanut. Nykyään ei kielitaidon puutekaan ole ongelma kun kaikkialla tuntuu englanti toimivan edes sen verran, että jotain saa tehtyä. Elekielikin toimii ja on usein ihan hauskaakin.

Noh, onneksi muutaman päivän myötä se kaupungin oma sielu alkaa usein löytymään, mutta tämä tuntuu vaativan myös sitä, että kaupungin historiasta löytyy jotain mikä sitä merkittävästi muokkaa.

Jaettu kaupunki

Budapesthän on aikanaan koostunut kahdesta kaupungistä, länsipuolen Buda ja itäpuolen Pest. Näistä Buda on saanut kontolleet isot museot ja mäet, Pest taas enemmän virallisen keskustan ja ostoskadut. Buda tuntui muutenkin henkivän sellaista vanhaa kaupunkia mukulakivikatuineen yms.

New York Cafe

New York Cafe

Budapest on tietty historiallisesti ollut aika kovassa paikassa. Habsburgeja, Itävalta-Unkaria, toinen maailmasota, juutalaisgetot, neuvostovaltaa ja kansannousua. Neuvostoliiton etupiiri jättää jälkensä ja sitä samaa on nähtävissä kaikissa vanhoissa itä-blokin maissa. Se halu olla osa länsimaita ja kuitenkin se pinnan olla oleva repaleisempi reunus.

Budapestissä on tietty kosmopoliittihenkeä - varsinkin 1900-luvun vaihteessa kaupungissa elettiin varsinaista kulta-aikaa, oli maailmannäyttelyä ja kaiken tämän pohjalta pystyy nykypäivänäkin kuvittelemaan kuinka hulppeaa meno oli. Ikävää ja varsin luontevaa oli myös se, että sosiaaliset erot oli aika jyrkkiä. Keskustassa elelivät porvarit ja aristokraatit ja loput sitten kaupungin laidoilla slummeissa. Maailmansodathan tasasivat pikkasen eroja, mutta nykyinen uusi keskiluokka on helppo havaita ja peilata niitä kaupungin laitamilla näkyviä lähiökerrostaloja vasten.

Kaupungin syke

Yllä mainittu kosmopoliittihenki näkyy vielä hienosti New York Cafessa, jonka pohjalta voi tuumia paljonkin sitä jetset-jengiä joka kaupungissa aikanaan vipelsi. Tai no, vipeltää vieläkin, mutta hieman eri paikoissa. Kaupungissa on kuitenkin vaikea olla funtsimatta sitä kahtiajakoa mikä maata painaa. Ihmisoikeuksia painetaan koko ajan enemmän, etnisiä ja uskonnollisia tahoja syrjitään, mediavapauksia rajoitetaan ja jopa verolakeja käytetään häikäilemättä yksityisiä toimittajia ja uutisfirmoja vastaan. Onko tälläisissä maissa eettistä vierailla? Voi kai sanoa, että joka maassa on jotain vastaavia ongelmia, mutta sitä toivoisi, että eurooppalainen maa olisi matkalla aivan toiseen suuntaan kun mihin Unkari on menossa.

Noh, pustalla oli eri meininki ja siitä seuraavassa jutussa.

Gellertin kylpylään menevä Liberty Bridge oli suljettu ja siitä oli tullut todella rento fiilistelyspotti jalankulkijoille ja pyöräilijöille.

Gellertin kylpylään menevä Liberty Bridge oli suljettu ja siitä oli tullut todella rento fiilistelyspotti jalankulkijoille ja pyöräilijöille.

Ihmisiä sillan rakenteiden päällä

Ihmisiä sillan rakenteiden päällä

Metro toimi varsin mukavasti.

Metro toimi varsin mukavasti.

Paikallinen kauppahalli - Központi Vásárcsarnok

Paikallinen kauppahalli - Központi Vásárcsarnok

Gellertin kylpylä

Gellertin kylpylä

Paikallisen retrokaupan fiiliksiä.

Paikallisen retrokaupan fiiliksiä.