MSR Guardian
We dropped the filter’s intake hose into the murky “this-was-ice-yesterday” water, and I braced myself for a week of intestinal distress.
— GearJunkie

Kuravettä on juotava, joskus...

Marraskuun reissua varten yksi asia mitä on tullut pohdittua vähän enemmänkin on se millä veden saa puhdistettua. Keinoja on kaikenlaisia, mutta niin on hintaakin. Esimerkkinä nyt vaikka Katadynin Micropur-tabletit, joita on 20 euron pakkauksessa 25, eli sillä puhdistaa 25 litraa vettä.

Jos miettii kuinka paljon vettä reissuilla yleensä kuluu, on tuo hinta aikamoinen. Maku tableteista on myös enemmän tai vähemmän ällö, vesihän maistuu aika klooratulle eikä ole mitenkään kovin nautinnollista. Tietty etuna on, että tabletit sujahtaa aika pieneen tilaan eikä paina mitään.

Itse olin tabletteihin jo vähän kyllästynyt ja silloin tällöin oli kaupassa tullut vastaan kaikenlaisia puhdistajia; UV-kynistä juomakannuihin jotka siinä sivussa puhdistivat sisällön

Virukset, bakteerit, alkueläimet, partikkelit...

MSR:n Guardian on jenkkiarmeijan avustuksella toteutettu 400 grammainen mötikkä, joka sisäisen filtterin avulla puhdistaa edellämainittuja matskuja. Filtterin koko on .02 mikronia, eli esim. bakteerit jotka usein ovat jotain 0.2-1 mikronin luokkaa jäävät haaviin ilman mitään kyselyitä. Virukset voi olla pienempiäkin, mutta ne meidän kannalta haitallisimmat, esim. Kolera, E. Coli, ja Salmonella pyörii siellä 0.2-0.5:n tienoilla).

Guardian putsaakin oikeastaan kaiken muun paitsi raskasmetallit ja radioaktiivisen aineksen, eli laitetta ei kannata käyttää Pripyatissa tai kaivoksen vieressä. Mutta oikeassa elämässä voit vedellä vettä vaikka ojaan hukkuneen lampaanraadon vierestä ja vedestä et ainakaan sairastu.

Uniikkihan tämä laite ei toki ole - yhtenä vastaavana esimerkkinä on esim. Sawyerin nelilitrainen vedenpuhdistuspussi, joka menee aika pieneen tilaan ja on aika ääliönvarma käyttää, mutta oma hässäkkänsä siinäkin.

Ruskean hiekkavellin jäljet on vielä havaittavissa suuttimessa.

Ruskean hiekkavellin jäljet on vielä havaittavissa suuttimessa.

Miten se toimii?

Guardianin punainen pää ruuvataan auki ja sisään saa kierrettyä perus-Nalgenen tai muun juomapullon - metrinen letku kääritään laitteen ympäriltä auki ja läpinäkyvä suutinosa viskataan vesilähteeseen. Laite pakataan samaan malliin kiertämällä letku takaisin kiinni ja painamalla kahvan sen päälle - laitteelle on oma kuljetuspussi.

Suutinosassa on kellutin, joka enemmän tai vähemmän kääntää suuttimen vedenpinnan alle, jolloin vettä saa helposti ryystettyä. Ryystäminen toimii matalastakin lammikosta, suuttimen täytyy olla ehkä noin puoliksi vedessä, että homma sujuu vielä vaivattomasti.

Jos Guardianin päähän on nakattu kiinni juomapullo, voi ripeillä kahvan vetelyillä alkaa pumppaamaan vettä. Minuutissa saa noin 2,5 litraa vettä, eli litran juomapullo täyttyy aika nopsaan.

Kun vettä pumpataan, 10% sisäänpumpatusta vedestä pusketaan takaisin ulos, jolloin suutin pysyy puhtaana. Tämä on yksi iso etu muihin vastaaviin, joissa osia täytyy yleensä irroitella ja käydä läpi jollain hammasharjalla, jotta isommat oravat saa sieltä irti. Guardian toimii käytännössä itsenäisesti, eikä sille ole syytä tehdä mitään.

Laitteen punainen osa toimii itse filtterinä ja sen kyvyistä kerroinkin jo tuossa ylempänä. Guardian kestää jäätymistä jotenkuten, mutta ilman enempiä kokeiluita veikkaan että se hyytyy aika nopeasti kunnon pakkasissa. Sen voi tiputtaa parista metristä asfalttiin, jos siltä tuntuu, mutta en suosittele.

Tuohon se Nalgene sitten menisi.

Tuohon se Nalgene sitten menisi.

Vedenottoprosessi kandee miettiä läpi; kun irroitat punaisen suojakuoren, haluat säilöä sen niin ettei se joudu kosketuksiin minkään mahdollisesti saastuneen materiaalin kanssa.

Samaten haluat tsekata, ettei Guardian näin avattuna joudu myöskään tämän alueen osalta mihinkään mutavelleihin. Mitä hyötyä on putsata vettä, jos olet päästänyt jotain saastuneita roiskeita toisesta päästä sisään?

Ainoana ärsyttävänä piirteenä tähän asti on, että kun vettä pumppaa vauhdilla sisään ja antaa laitteen hieman heilua, voi kierteiden läpi roiskua puhdasta vettä ulos. Tämä on kuitenkin aika harvinaista eikä sinänsä haittaa, mutta ärsyttää.

Nalgene, joka myöhästyi vesivuorosta.

Nalgene, joka myöhästyi vesivuorosta.

Loppukaneetti

No onko se hyvä? No on. Viikonloppureissu Nuuksiossa sujui täysin tämän kanssa ja testiksi on tullut juotua kaikenlaisia sulamisvesiä ja mitä talven jäljiltä ja vesi on aina ollut sellaista kun on olettanut - ei maistu miltään muulta kuin vedeltä eikä vedessä ole partikkelin partikkelia.

Laitteelle on luvattu aikamoiset kestot - se filtteröi vettä noin 10 000 litraa ennen kuin filtteri pitää vaihtaa (149 USD), eli jos neljä ihmistä juo päivittäin 4 litraa vettä per lärvi 60 päivää vuodessa, kestää laitteen filtteri 10 vuotta. Jos vastaavan määrän putsaa vaikkapa noilla Katadynin tabuilla, tulee hinnaksi enemmän tai vähemmän 8000 euroa. MSR Guardian maksaa noin 320 euroa.