Kapua 2016 - Osa 2: Tiivis päivä Kathmandussa

Kapua 2016 - Osa 2: Tiivis päivä Kathmandussa

Kathmandun kouluissa

Kertoo jotain siitä vauhdista, hulinasta ja kokemuksien määrästä, että en päiväkirjastani löytänyt yhtään merkintää tähän päivään liittyen vaikka se oli yksi reissun antoisimmista päivistä. Vierailtiin siis kahdessa eri ryhmässä etelä-kathmandun parissa koulussa yhdessä ECCA:n (Environmental Camps for Conservation Awareness) kanssa.

ECCAa voisi kuvata ehkä nepalilaiseksi versioksi Dodo Ry:stä joka keskittyy Nepalissa niin luonnonsuojeluun kuin myös konservaatiotyöhön. Koulujen osalta ECCA on toimittanut niille vedenpuhdistimia ja auttanut elävöittämään seutua puuistutuksilla.

En tiedä, miten toisella ryhmällä meni, mutta meillä vastaanotto oli suoraan sanoen käsittämätön. Koulun portilla ja sen sisäpihan puolella oli lapsia tungokseen asti riveissä, jotka muodostivat kunniakäytävän, jonka varrella harteille lyötiin kukkaseppeleitä ja silkkihuiveja niin paljon, että niskassa tuntui jo jonkinmoinen paino.

Sen jälkeen hypättiin yhteen koululuokkaan missä koulun opettajat esittäytyivät ja juteltiin paikallisen luontoklubin kanssa. Klubitoiminta on Nepalissa aika oleellista, sillä jokainen nuori klubissa tekee koulujuttujen lisäksi jotain muuta vapaaehtoistoimintaa, mikä kaikki auttaa tavalla tai toisella niiden isompien kysymysten äärellä. Taksvärkki taas tekee yhteistyötä ECCA:n kanssa, joten meidän keräämämme apu tuki sitä konkreettista työtä mitä Kathmandun kouluissa tapahtui.

Tehtiin myös pientä virtuaalista oppilaisvaihtoa - mukana oli yksi video eräästä Keravan koulusta, jossa suomalaiset oppilaat esittäytyivät ja kertoivat harrastuksistaan ja tätä seurasi tiiviisti niin oppilaat kuin opettajatkin. Vastalahjaksi kuvattiin video, missä paikalliset oppilaat tekivät saman jutun ja se lähti mukanani takaisin suomeen.

Jossain vaiheessa siirryttiin ulos ja jakaannuttiin kahteen ryhmään - toinen ryhmä pääsi istuttelemaan puita ja toinen ryhmä maalaamaan isoa seinämaalausta, mikä pitäisi vielä suunnitella. Itse menin mukaan jälkimmäiseen ja aika nopeasti kehiteltiin jotain, mikä muistuttaisi suomesta. Maalien kanssa oli hieman säätöä kun alkuun ei ollut tarjolla sinistä (mm. suomen lippua varten), mutta lopulta sekin järjestyi.

Oppilaat olivat innoissaan maalauksessa mukana, vaikka ilmassa oli vähän kulttuurieroa. Luonnostelin alkuun todella summamutikassa lyijärillä seinään mitä maalauksessa voisi olla ja samantien oltiin jo kysymässä millä maalilla mikäkin viiva maalataan - tajusin, että tässä lähdetäänkin samantien hommiin ja konseptoinnit voi unohtaa samantien!

Pikkuhiljaa teos alkoi hahmottumaan, kunhan piti huolen, että apulaisilla oli aina joku läntti johon sai jotain maalia pistää. Minkäänlaista sooloilua ei oppilaiden osalta tullut - maalit vedettiin tarkasti määrätyn alueen sisälle ja sillä selvä. Välillä pidettiin paussi ja käytiin syömässä, tarjolla oli kasviksia, kuivattua riisiä ja muistaakseni jotain linssikeiton tapaista.

Iltapäivällä saatiin maalaus valmiiksi ja kierreltiin vielä pitkin koulun pihaa, puuhailtiin lasten kanssa kaikenlaisia leikkejä, pyörittiin luokissa ja muuten vaan ihmeteltiin menoa. Loppujen lopuksi koulu ei kuitenkaan eronnut ihan hirveästi jostain 80-luvun peruskoulumuistoista. Okei, ehkä meidän koulurakennus oli paremmassa kunnossa ja jokunen tietokonekin löytyi, mutta peruspuitteet oli hyvinkin kohdallaan ja koulukirjatkin hyväkuntoisia.

Hieman haikein mielin piti koululta lähteä - oppilaat oli tosi mukavia ja oli hienoa nähdä, että ainakin joltain osin maailman 10. köyhimmästä maasta löytyy ihan toimivaa kouluinfraa ja paikka jossa lapset selkeästi viihtyivät.

Koulun ulkopuolella odottikin sitten se pölyyn ja liikenteen hulinaan hukkuva Kathmandu. Matkalla ECCAn toimistolle nähtiin vielä valitettava liikenneturma missä moottoripyöräilijä ilmeisesti otti sen verran kontaktia vieressä olevan seinän kanssa autoa ohittaessaan, että sen käden sormilla ei todennäköisesti ollut enää tulevaisuutta. Kathmandussa tapahtui 2011 5800 liikenneonnettomuutta, joissa kuoli 158 ihmistä ja eriasteisia vammoja sai 4200. Tämä siis noin miljoonan ihmisen kaupungissa.