Kapua 2016 - Osa 1: Kathmandu & Chitwan

Kapua 2016 - Osa 1: Kathmandu & Chitwan

6.11 Kathmandu

Ilma ei iskenyt märkänä päin kasvoja vaan oli mukavat +20C ja muutama aste päälle. Ilta meni aika nopeasti ja väsymys alkoi jossain vaiheessa painaa. Hässäkkä alkoi kentältä kun poliisi takavarikoi auton avaimet kun näiden mielestä oppaat oli parkkeeranneet jotenkin huonosti... no ei maksettu lahjuksia mitä varmaan odotettiin, vaan oppaat haki auton vara-avaimet mihin meni joku tunti.

Kathmandun liikenteessä oli hieman totuttelemista - saastetta ja pölyä oli ilmassa ihan älytön määrä ja liikenne eteni ilman minkäänlaisia liikennesääntöjä. Autoja liittyi sakeaan massaan sivukaduilta hivuttautumalla ja pääväylän autot ja mopot väistelivät näitä edestä niin kauan kuin pystyivät, jonka jälkeen vastentahtoisesti jarruttelivat ja hakkasivat tööttiä kunnes liittynyt auto pääsi kunnolla vauhtiin.

Illalla käytiin syömässä Fire & Ice -pitseriassa Thamelin kupeessa - hyviä vegepitsoja! Rahan kanssa oli alkuun vähän säätöä - sanottakoon nyt tässäkin, että kandee mieluummin ottaa tukku euroja tai taaloja mukaan Nepaliin ja käydä vaihtamassa ne jossain rahanvaihtopisteessä mitä on joka paikassa. Itsehän en näin tehnyt kun oletin, että jossain on joku pankki missä voi vilauttaa korttia ja rupioita sataa tiskiin, mutta totuushan on, että menet sen kortin kanssa pankkiautomaateille missä maksat noin 5-10 euron nostomaksun samalla kun otat sen max. 30-40 000 rupiaa ulos. EBC-trekille on suositeltavaa olla joku 60-70k rupiaa, eli nostella saa.

8.11 Chitwan - Sapana Village Lodge

Pari päivää Chitwanissa meni hujauksessa. Lodge itsessään oli mukava, luonnon keskellä sijaitseva bungalow-henkinen keidas. Vierailla on kaksikerroksiset, keltaiset talot simppeleine huoneineen. Vesi oli suihkussa kylmää ja sähköt toimi silloin tällöin, eli aika perusmeininki.

Illat oli rentoja - nautiskeltiin hyvät ruuat ja haettiin vielä muutama bisse terassille ja jauhettiin kaikenlaista, jännitettiin tulevaa trekkiä ja soiteltiin musiikkia. Välillä tuntui aika uskomattomalta, että tälläisellekin reissulle on päätynyt. Itselläni koko Kapua-projekti tuli mieleen aika viime tingassa ja täällä sitä nyt oltiin!

Aikainen aamu Chitwanissa.

Aikainen aamu Chitwanissa.

Souturetki elefanttien luo...

Souturetki elefanttien luo...

Pakkoliikkeiset fantit :/

Pakkoliikkeiset fantit :/

Tutustuttiin läheiseen Elephant Breeding Centeriin missä oli perinteinen länkkäridilemma - fantit on kahlittu jaloista maahan kiinni ja tekevät sitä yhtä ja samaa pakkoliikkeistä liikesarjaa. Paikalliset sanoivat, että jos elefantit olisivat vapaana, ne jyräisivät aidat ja tuhoaisivat viljelijöiden pellot. Tällä hetkellä ne kuulemma odottavat vaan ruokaa ja ovat pitkin päivää kävelyttämässä turisteja, eli saavat kyllä liikkua tarpeeksi. No, niin kai? Onhan tuo eläinten kohtelu aikamoinen dilemma turismin suhteen.

Tutustuttiin myös väestöliiton jeesaamaan terveyskeskukseen, joka pitää huolta paikallisesta väestöstä ja tarjoaa apua mm. jakamalla kondomeja ja opettamalla seksuaalikasvatusta. Ongelma on täällä pitkälti varmaan sama mitä se on joskus suomessakin ollut - vanhemmille on hankala puhua seksistä ja nuorille taas helppoa - muutos tulee nuorison kautta.

Nuorista puheenollen, käytiin matkalla ihan sattumalta yhdessä koulussa ja seurattiin hetki kun paikalliset koululaiset aloitti noin klo 10 aikaan reippaalla aamujumpalla ja Nepalin kansallislaululla. Kävi koululaisia pikkasen sääliksi - tyypit kävelee aika pitkiä matkoja kouluun pölyisiä teitä pitkin, mitkä on täysin turvattomia jalankulkijoille ja huonossa kunnossa. Töötit huutaen isot autot kaahaa pitkin hiekkateitä, sakeita pölypilviä nostattaen. Tuolla seassa sitten ekaluokkalaiset kävelee toisiaan kädestä pitäen. Jotkut sentään suojaa kasvonsa huiveilla tai kädellä ettei ihan kaikkea pölyä tarvisi niellä.

Pääkatu jossain Chitwanissa - horisontissa näkyy autojen nostamaa pölypilveä.

Pääkatu jossain Chitwanissa - horisontissa näkyy autojen nostamaa pölypilveä.

Autoissa oli vaikka minkälaista maalausta niskassa, mikä oli aika piristävää.

Autoissa oli vaikka minkälaista maalausta niskassa, mikä oli aika piristävää.

Oppilaiden rankka koulumatka

Oppilaiden rankka koulumatka

Oppilaat vilkuttelevat vierailun päätteeksi.

Oppilaat vilkuttelevat vierailun päätteeksi.

Terveyskeskus

Terveyskeskus

Iltapäivällä tutustuttiin vesiprojekteihin ns. Solar Valleyssä, jossa moni koti sai osan energiasta aurinkopaneeleilla. Paikalliset nuoret seurasi mukana ja viidakossa järjestettiin pieni picnic ja Suomi-Nepal -futismatsi. Ruoka oli hyvää ja sopivan tulista. Nuorisoa oli hauska seurata; selfieitä napsittiin länkkäreiden kera ja tanssiin lähdettiin helpostikin - Gangnam Style oli kovasti suosittu. Taisi sieltä pari friend requestiakin tulla.

Nämä nuoret tekivät omalta osaltaan paljon ylimääräisiä hommia - jotkut etsivät viidakosta salametsästäjien ansoja, jotkut taas jalkautuivat paikallisten pariin ja tekivät ns. Street dramaa, eli kadulla esitetyn näytelmän, jossa kerrottiin mm. ihmiskaupasta ja koulutuksen tärkeydestä. Elefanttisafarille ei tullut lähdettyä, sen sijaan oltiin Petrin, Manun ja Väestöliiton Lauran yms. kanssa Lodgen baarissa, kuunneltiin musaa ja nautittiin cocktaileja. Yksi tarjoilija tarjosi kämppäänsä ilmaiseksi sitten kun ens kerralla tullaan takaisin :)

Briiffausta terveyskeskuksessa

Briiffausta terveyskeskuksessa