Kapuamaan Nepaliin

Kapuamaan Nepaliin

Mitä mukaan Nepaliin?

Se vuoden pitkä etappi Nepaliin kolkuttelee sitten ovella - aikaa on viisi päivää. Tavallaan tuntuu jotenkin höpsöltä vouhottaa jostain tavaroista kamalasti, vertailla kuinka lämmin mikäkin makuupussi on, minkälaisella kerrospukeutumisella selviää missäkin ja mihin pussiin pitää ripuloida kun unohtaa pestä kädet.

Oikeastaan missä tahansa muussa mestassa nämä olisikin vähän hassuja kysymyksiä, mutta kun tarkoitus on tykitellä sinne 5545 metriin ja aiemmat kokemukset on noin 3400 metristä (pitkälti Namche Bazaarin korkeus) niin sitä toivoisi, että kamat ei ainakaan pettäisi. Vaikkei kyse mistään vuorikiipeilyreissusta olekkaan, tykkään prepata tälläisiin käymällä läpi erilaisia skenaarioita missä tarvitsen jotain tavaraa ja mielessäni funtsin mistä sen kaivan ja miten.

Listaa

 • Makuupussi
 • Makuupussin kompressiosäkki
 • Makuupussin liner (makuupussin sisään valmiiksi)
 • Makuualusta (ei-puhallettava, jos mahtuu)
 • Icebreaker-merinohuppari
 • Fleece - Patagonia hoody
 • Fleece - huputon
 • Untuvatakki
 • Kuoritakki
 • Kuorihousut
 • Softshell-housut
 • Shortsit
 • Farkut
 • Puuvillahousut
 • Leirikengät
 • Kevyet vaelluskengät
 • Varrelliset vaelluskengät
 • Kevyet gaiterit
 • 4x Vaellussukat
 • 2x Lyhyet Merinokalsarit
 • 2x Pitkät Merinokalsarit (200 & 260)
 • Juoksutrikoot (trekille)
 • 3x Pitkähihainen Baselayer
  • 260 Merinovilla
  • Arcteryx syntsa
  • Arcteryx 200 Merino
 • 1x Merino T-paita
 • Liner-hanskat
 • Kevyet hanskat
 • Talvihanskat
 • Merino-buffa
 • Puuvilla-buffa
 • 2X 1L Nalgene
 • 1X 0,75L Nalgene suuttimella
 • Urheilujuomapusseja
 • Hyttyssuihke
 • Passi
 • Passikuva viisumiin
 • 40 USD Viisumiin
 • Vaihda 500e edestä Rupioita KTM:ssa
 • Dokumentti-pouch (karttakelmu?)
 • Korvatulpat
 • Käsidesi
 • Nenäliinapaketti
 • Minigrip-pusseja (käsidesit yms eroteltu)
 • UV-huulirasva
 • Aurinkorasva
 • MSR Guardian
 • Hammasharja
 • Hammastahna
 • Saippua
 • Silmätippoja
 • Kampa
 • Matkapyyhe
 • Ensiapulaukku
 • Lääkkeet
  • Aspirin (X)
  • A-vitamiini nenäsuihke (X)
  • Ciprofloxacin drops (KTM)
  • Desinfiointisuihke (X)
  • Berocca (magnesium + kofeiini) (X)
  • Ripulilääke Precosa (X)
  • Maitohappotabut (X)
  • Rakko/hiertymälaastari (X)
 • Kynsileikkuri/sakset
 • Vaellussauvat
 • 2x Vessapaperia
 • Pipo
 • Lippis
 • Canon 70D
  • 2x 256 GB muistikortti
  • Mikrokuituliina
  • Vesitiivis pussi kameralle + silikapussi
  • 50mm 1.4 Objektiivi
  • 15-85mm Objektiivi
  • 70-200mm Objektiivi?
  • Mikki
  • Kameran PD-pikakiinnike
  • 4x Akut
  • Akkujen tuplalaturi + piuha
 • Ladattava usb-akku
 • Otsalamppu + varaparistot
 • iPhone + Thunderbolt-piuha
 • Kindle + MiniUSB-piuha
 • Micro-USB piuha
 • Aurinkolasit + kotelo
 • 3x Rusina-Pähkinäsekoitus
 • Kyniä, tusseja, muistivihko
 • Seriously-lippu
 • Lennie sockpuppet päiväkodista
 • Best Fiends -leluja
 • Best Fiends Slug/Fiend
 • OR:n reppu - päivärepuksi KTM/Chitwaniin

Selviääkö näillä?

Kutina on, että näillä pitäisi selvitä hyvin. Muutama tiedostettu hail mary tuossa on. Makuupussi on 3-kauden pussi, comfort -5C. Paikalla käyneiden mukaan tuo pitäisi olla ihan ok ja tarvittaessa laittaa sitten pykälää enemmän päälle kun menee nukkumaan.

Funtsin pitkään ja hartaasti talvimakuupussin hankkimista, mutta kun vertaili comfort-lämpötiloja niin tuntui ettei oikein täydellistä vaihtoehtoa löytynyt. Mulle on julmetun tuskallista nukkua jos on todella kuuma ja yleensä kuumasta makuupussista on hankala saada konffattua mitään mikä olisi pykälän viileämpi. Tykkään ite nukkua aika muumiona ja nukun huonosti jos joku osa kropata on tosi erilaisessa lämpötilassa tai siihen käy jotain viimaa. Joten mieluummin menen sitten vähän kevyemmällä makuupussilla ja laitan enemmän päälle - noin on ainakin helpompi kontrolloida sitä lämpötilaa kun vähentelee vaan kerroksia.

Oma mantra itse reissuun on joka tapauksessa, että aion pysytellä pitkälti jonon hännillä. Aion mennä niin hitaasti, että ärsyttää ja olla todella zen.

Edit: 4.12.2016 - Reissun jälkeen

No menikö kamat nappiin? Pelkästään trekkiä ajatellen jättäisin seuraavat pois:

 • 3x Rusina-Pähkinäsekoitus
  • Snack-pussit painaa suhteessa aika paljon + vie tilaa - selvisin itse reissussa aivan hyvin yhdellä pussilla (joka sattui olemaan vielä ziploc-sulkupussi, johon sitten täydentelin pari kertaa M&M-pussista ekstraa
  • Joka majapaikasta saa kyllä ostettua kaikenlaista patukkaa ja jos nyt yhtään syö hyvin aamiaista yms, ei mielestäni varsinaiselle trekille juurikaan mitään murkinaa tarvi
 • Mukaan vain yksi objektiivi
  • Jätin trekkiä varten hotellille 50mm ja 70-200mm objektiivit ja menin tuolla 15-85mm telellä, joka oli todella nappi valinta. Trekillä on pölyä ilmassa sen verran, että en tiedä missä kunnossa objektiivit tai kameran sisus olisi jos objektiivia olisi pitänyt lennossa vaihdella - sen lisäksi ajatus siitä, että objektiivia ylipäätään vaihtaisi oli aika kaukainen. Energiaa menee nousuun ihan tarpeeksi ja ylimääräinen säätö objektiivien kanssa tuntuu ajatuksena jälkeenpäin todella tuskaiselta. Funtsin sitä matkalla, mutta mieleen ei myöskään tullut paljoakaan tilanteita, jossa objektiivia olisi ylipäätään halunnut edes vaihtaa.
 • Lääkkeet
  • No ei oikeastaan. Tästä nyt ei luonnollisesti kannata kamalasti säästellä, mutta kandee ehkä tsekata paremmin mitä kaikkea porukan jengillä on mukana. Veikkaan, että Precosaa esim. oli varmaan joka toisella mukana, mikä todellakin on ihan järkyttävä määrä ja sen lisäksi sen lasinen purkkipakkaus painaa todella paljon tilaan nähden. Eli pidä lääkkeet messissä, mutta mieluummin niin, että katsotte porukassa, että kaikkea on mukana just sen verran kun tarvii.

Mitäs muuta?

 • Vedenpuhdistus
  • MSR Guardian toimi hienosti reissulla, tosin meininki lodgeissa on niin sivistynyttä, että vettä tulee hanoista johon Guardian ei ole ihan omimmillaan - altaat pitää tukkia jollain, jotta vettä saa parhaiten (itse käytin vedenpitävää kompressiopussia missä Guardiania säilytin), mutta toisaalta oli mukava tietää ihan ajatustasolla, että vesi on samantien puhdasta
  • Jos vedenpuhdistustabujen maku ei vaivaa niin osa hyvää rytmiä on myös laitella Nalgeneihin vesi tabun kanssa tekeytymään valmiiksi - toinen vaihtoehto on UV-kynä
  • Käytännössä mikä vaan toimii hyvin kunhan saat rakennettua hyvän rytmin sen ympärille ilman, että siihen tulee odottamattomia säätöjä.
 • Makuupussi
  • Pakkaa makuupussin sisään jo heti matkan alussa pitkät villakalsarit, paksut villasukat, villainen baselayer ja fleece-housut, joihin vaihdat sitten samantien kun pääset majapaikkaasi - ne odottaa aina valmiina kun rullaat makuupussin auki.
  • Aamulla taas pakkaat vaatteet takaisin makuupussin sisään, pistät trekkivaatteet niskaan ja makuupussi takaisin kompressiosäkkiin.